På Bordet

Min alldeles egna granola

Ja du helt ärligt, vad är viktigast när det kommer att äta nyttigare. Skall det smaka eller se gott ut? Bilden ovan kanske talar för sig själv. När man “döljer” granola med frukt och bär så kanske den inte blev så himla snygg trots allt. Då jag förbrukar en hel del granola i veckan bestämde jag mig för att laga egen då det inte alls är speciellt billigt i butik. En förpackning räcker ca 1 vecka för mig och den brukar kosta mellan 45-50SEK. Det blir en del per månad. Plus att om du gör den själv så kan du bestämma helt vad den skall innehålla. Och mitt mål är ju att produkter skall innehålla så lite socker som möjligt och helst inga sötningsmedel.

Så jag satte i hop ett recept på egen hand efter ha forskat lite på nätet över hur andra har gjort. Alltid bra att se hur andra gör och se då förstå vad som behövs för en bra grund, som tex temperatur och tid i ugnen bla. Undrar när jag skall lära mig att följa andras recept istället för att hela tiden hitta på egna.

Nu kan jag ju meddela att min första granola blev katastrof. *skrattar* Smaken är det faktiskt inget fel på men utseendet. Snälla, kan någon komma hit med jordfräsen. När man tagit ut plåten och låter granolan svalna så måste man röra om och separera dom stora klumparna. Så fort granolan svalnat så har även “klumparna” stelnat. Bara mitt tips till dig.

Mitt recept då, om du mot förmodan skulle våga dig på denna sockerfria granola:

7 dl Havregryn
60 g Nötter (valfritt)
2-3 msk Jordnötssmör
20g Kokosolja
1 Banan
Består inte jordnötssmöret av salt så släng ner en nypa salt i smeten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Mosa banan, olja och jordnötssmör till en gegga.
Blanda sedan havregryn, nötter och salt i en bunke och rör ner bananmixen.
Fördela ut allt på en plåt och rosta sedan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Rör om lite då och då så att smeten inte blir bränd.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i en tätsluten burk. Glöm som sagt inte att röra om och fördela klumparna innan granola helt svalnat.

Hoppas att ditt försök går bättre än mitt!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.