Med hösten kommer äpplen, kanske en äppelkaka?

Varma äpplen med kanel, äppelte eller en äppelkaka. Ja det är skördetider och vi är rika på äpplen.

Just äpplen kanske inte förknippas med hösten, men äppelpaj är något jag gärna gör nästan hösten tittat fram. Jag har alltid älskat att baka även då jag hellre dekorerar bakverken än själva bakandet. Men paj och kakor är både lätta och inte speciellt tidskrävande. När jag frågade sambon vad han ville ha till efterrätt en lördagskväll så sa han äppelkaka utan att tveka. Sagt och gjort, jag slängde ihop världens enklaste äppelkaka.

Varför jag inte gjorde en paj är för att vi oftast tycker bäst om själva kakan / degen och inte dess bär eller frukt. Med en kaka får du mer deg än i en paj. Då vi endast är två i hushållet och inte äter bakverk speciellt mycket så valde jag att ta den minsta formen jag hade. Måste dock erkänna att jag gillar att baka i mindre formar, bakverken blir trevligare utseendemässigt då.

Egentligen saknar jag att baka mjuka kakor, det var alldeles för länge sedan jag gjorde en tårta. En sån där tårta som tog mig några timmar att dekorera. Tror faktiskt sista tårtan jag gjorde var till förra årets kräftskiva. Tårtan var täckt av en realistisk kräfta, dock i storleken av en hummer jämfört med tårtans storlek.

 • 150 g smör
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 2 st ägg
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2-4 st äpplen beroende på hur stor form du använder
 • 1 tsk kanel
 • 2 msk strösocker

Så här gör du:

 1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
 2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.
 3. Smält smöret och låt det svalna.
 4. Vispa ägg och socker pösigt.
 5. Blanda ner det smälta smöret i smeten och rör till sist ner vetemjölet blandat med bakpulvret.
 6. Häll smeten i formen.
 7. Blanda kanel och socker och vänd runt äppelskivorna i blandningen. Stick sedan ner dem i smeten.
 8. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter, prova med sticka så den är genomgräddad.

Kakan ser fin ut så där på foto, men skall jag vara helt ärlig så vart den så jäkla torr. Jag borde ha tagit ut den ur ugnen första gången jag testade med en sticka. Tur nog kunde vi dränka den i vaniljsås. *skrattar*

You Might Also Like

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.