Kokosolja – bra för själen

Kokosolja - bra för själen

Det handlar om mycket nyttigheter nu för tiden. Vilken mat kan du använda inom beauty osv. En nöt är det vi pratar om idag till grunden. Vilket fall som helst, så idag tar vi och pratar om kokosoljan.

Jag har skrivit om kokosolja tidigare ja eller kokosprodukter rent allmänt faktiskt. Som ni vet älskar jag kokos. Att just kokos i dess olika skepnader är bra till så mycket olika saker gör inte saken sämre. Idag tar vi och pratar lite extra gott om kokosolja.

Kokosoljan smälter först vid 25 grader pga att den innehåller mest mättade fetter med korta fettkedjor. Varför den är så nyttig? Dessa två ämnen som kokosoljan innehåller förklarar lite: Laurinsyra – nästan 50% av kokosoljans fettsyror, den förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp. Kaprylsyra – gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, hjälper immunförsvaret, samt skyddar mot infektioner.

Kallpressad kokosolja lämpar sig bäst till kroppen (ett sätt att veta om den färsk/äkta är att se till att den luktar kokos och färgen är vit eller aningen ljusgul). Den är även bäst till att ätas som den är alternativt blanda ner i mat som inte skall hettas upp.  Den smak- och luktfria oljan fungerar bra då men endast vill komma åt oljans egenskaper. Så även om du inte gillar kokos kan du ta del av alla bra saker som den kan tillföra.

Kokosolja till håret

Ja du läste rätt! Kokosolja är hur bra som helst när du skall bleka håret och är rädd att skada både hår och hårbotten. Det jag gör är att dränka hårbotten och håret med kokosolja innan jag bleker håret. På så sätt är hårbotten lite bättre skyddad och hårstråna inte lika utsatta för alla starka ämnen under verkningstiden. Jag personligen tycker det hjälper otroligt bra då jag inte känner någon som irritation i hårbotten och håret blir inte lika strävt.

Har du kluvna eller torra toppar? Massera in topparna med kokosolja, linda in håret med handduk och låt verka under natten. På morgonen tvättar du håret som vanligt. Kokosoljan hjälper mot statiskt hår. Massera in hårbotten och ända ut i topparna, linda in i handduk. Låt verka i ca 15-20min. Skölj ur och tvätta som vanligt.

När du badar

Antingen kör du kokosolja med eller utan doft, det är helt upp till dig. Men just kokosolja är väldigt bra att klicka ner lite i ett varmt bad då du smörjer in hela kroppen samtidigt som du ligger och njuter av lite värme. Passar du även på att göra en liten hårinpackning med kokosolja så gör det inget att det droppar ner i badet.  Blanda kokosoljan med salt och få en skrubb. Om du inte gillar kokosdoften kan du alltid tillsätta andra oljor alt välja den luktfria kokosoljan.

Händer och naglar

Har du torra och sköra naglar kan du alltid massera in lite kokosolja och både naglar och nagelband mår bättre. Passa samtidigt på att smörja in dina vintertrötta händer med oljan. På med ett par bomullushandskar och sedan får oljan verka över natten när du sover.

Det cirkulerar rykten att kokosoljan täpper till porer och skall därför inte användas i ansiktet. Jag personligen håller inte med, men det kanske har med hud typ att göra? Däremot kan den göra hårbotten fett om man inte sköljer ur den ordentligt vid användning.

You Might Also Like

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.