Hej, jag är sockerberoende.

Det var i slutet på oktober som jag bestämde mig för att sluta upp med socker. Anledningen var att köra en liten detox och se om jag är sockerberoende. För hur svårt kan det egentligen vara? Jag har slutat med alkohol sedan två år tillbaka, slutat röka sedan hm ja okej kanske inte så himla länge sedan. Men det är inte det som räknas, jag försöker i alla fall.

Så varför sluta med socker? Är det så jäkla farligt som alla säger. Det är inte ju själva sockret i sig som är farligt, det är mängden vi trycker i oss. Och innan du på något sätt börjar fundera, nej jag har ingen vetenskaplig grund till något av det jag kommer skriva. Utgår helt och hållet efter mig själv.

Mitt mål är att utesluta socker så mycket som möjligt. Naturligt socker är tyvärr inget jag kan göra åt, utan det är det där tillsatta och dolda sockret. Så med andra ord:

  • Inget raffinerat socker
  • Ingen honung eller sirap
  • Inga sötningsmedel

Socker som tillsatsämne i livsmedel kan betecknas på en rad olika sätt, inte bara som “socker”. Dom ord jag letar efter är: Maltodextrin, glukos, glukossirap, fruktos och fruktossirap som är några exempel på dom vanligaste sockerarter som används. Listan på det “dolda sockret” kan göras lång tydligen. Det är rena djungeln när man står där vid butikshyllan och försöker hitta en bra produkt utan socker.

Ett enkelt sätt att komma runt problemet med socker som många idag använder sig av är att byta ut det mot sötningsmedel, både i livsmedel och i sötsaker. Jag gillar inte sötningsmedel, det känns så onödigt. Skall jag utesluta socker så vill jag inte ha något annat som gör produkten söt. Det lurar bara kroppen. Så nu har min kamp börjat med att hitta produkter som är sockerfria helt enkelt. Faktiskt riktigt roligt. Har hittat en hel del nya produkter som jag tidigare inte testat men även fått upp ögonen för hur jäkla mycket “dolt” socker det är i olika produkter.

Tanken är väl lite att jag startat med detta nu så under 2021 skall det bara kännas naturligt för mig att välja produkter utan socker.

Är ni intresserade av att hänga med på resan?

You Might Also Like

One Comment

  1. karinsbeautyroom

    Dela gärna med dig av de produkter du hittar som är utan socker och samtidigt goda. Behöver all hjälp jag kan få <3

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.