OM du har lite halvtrist väder just nu och vill hitta på något nytt till helgen så har jag ett litet tips. Det går relativt snabbt att göra dom även då det blir i två omgångar plus en stund i frysen över natten. Men hej, vem har bråttom?
Först så tyckte jag att detta recept blev totalt katastrof. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig och la allt åt sidan. Men efter att vi tryckt i oss alla båtar när solen varit framme så kanske det var meningen att jag skulle dela med mig av receptet.
Som sagt, glass båtar vem åt inte sådana i barndomen när glassbilen kom varje vecka med sin förbannade tuta. Tanken var inte först att göra just glass båtar utan dom kröp fram efter ett annat misslyckat försök att göra en rolig dessert glass. Jag försökte göra mig glass bars, men dom vart så sjukt tråkiga att jag ville hitta på något att addera. Sagt och gjort, jag skulle göra båtar av detta recept. Har ni följt mig på instagram så vet ni att mitt första försök till att göra en egen båt gick helt åt fanders. Tips, försök inte göra snygga skålar i ugnen av smördeg. Dom “jäser”. Som ni kan se så blev det bollar istället för båtar.
Men varför krångla till det när vi har företag som vill göra saker lättare för oss. Jag köpte helt enkelt Old El Paso Mini Stand ‘N Stuff Tortillas, dom är helt perfekta i storlek.
Vi tar det från början.
Så vi börjar från början helt enkelt med hur vi gör dessa glassbåtar. Självklart tar du den smaksättning du gillar bäst. Kanske struntar du helt i bär, godis eller liknade och kör plain yoghurt. Jag skar ner jordgubbar och blåbär i små bitar och blandade sedan runt i laktosfri grekisk yoghurt. (Du behöver inte ta laktosfri om du föredrar vanlig)
Jag har tyvärr inga exakta mått, men ca 200g yoghurt med bär räckte till 11 mini båtar. Egentligen vill jag inte kalla dom mini för dom är inte alls det när du väl skall börja äta dom. Fyll upp skalen med så pass mycket du vill ha i dom. Tänk på att yoghurt inte är så tjock i konsistensen så att det kan bli rätt tungt för skalen.
När du är nöjd med fyllningen är det bara att ställa in i dom i frysen. Jag vet inte exakt hur länge som krävs för att dom skall bli helt frysta men jag låter dom vara inne i frysen över natten. Sedan kommer vi till det roliga. Här tar du den choklad du gillar bäst och smälter ner den. Jag tog en vegansk mörk choklad och tillsatte lite havsalt när jag smälte den.
Enklast är att ta båten upp och ner i skalet och doppa ner i chokladen. Tänk på att chokladen stelnar fort när den kommer i kontakt med yoghurten. Vill du dekorera båtarna så bör du göra det direkt efter du doppat den i chokladen och inte göra flera innan. Vad du dekorerar med är helt upp till dig. Jag ville ha blomsterströssel på mina men då mannen inte gillar sånt “larv” fick han tutti frutti strössel. Gjorde även några utan någon dekoration.
Det är kladdigt och inget blir perfekt, men va tusan gör det. Dom blev iaf goda. Tips är att låta dom stå framme någon minut innan dom skall ätas. Yoghurt med bär blir rätt hårt när den fryst. Hoppas du fått lite inspiration.
Jag har redan kommit på ett nytt recept som jag skall testa framöver. Kanske är det enklare och blir godare, det återstår att se.