På Bordet

För dig som älskar jordnötter.

Sockerfritt snask är inte lätt att hitta kan jag lova. Jo om du inte är så kinkig med sötningsmedel så fungerar det mesta att äta, men jag undviker även sötningsmedel. Eftersom jag älskar chokladbollar så började jag fundera på om jag inte kunde experimentera fram ett sockerfritt recept där.

För mitt första försök med att vara “nyttig” till helgmyset gick åt skogen. Jag har alltid gillat att göra egen glass på kondenserad mjölk och grädde för att sedan smaksätta med precis vad som helst. För att göra denna super enkla glass köper man den sötade kondenserad mjölken, original är osötad. Det låter ju inte så himla krångligt, bara att byta ut smaksättarna till något sockerfritt. Min rekommendation, ta något sockerfritt som verkligen smakar något. Jag hade jordnötssmör och mörk choklad, tyvärr ingen nöjdare denna gång.

Men åter till mina chokladbollar eller egentligen får jag nog döpa om dom till jordnötsbollar. Jag är så rätt nöjd med mitt hopkok, men när jag känner mig bättre igen skall jag experimentera lite mera med detta recept. Har åkt på världens förkylning.

Jordnötsbollar med svag kaffesmak

  • 100 g smält smör
  • 2 dl jordnötssmör med lite crunch
  • 3 dl havregryn
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver inte vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 3 msk starkt kaffe
  • 2-3 dl hackade jordnötter

Smält smöret och låt det svalna lite. Under tiden kan du göra starkt kaffe som även det får svalna lite. Jag blandade ihop allt förutom smör och kaffe till en geggig smet. När smeten ser bra ut häller du på smör och kaffe, sedan är det bara att fylla på med mera havregryn om smeten är för lös eller mer jordnötssmör om det är för torr.

Jag hade inte riktigt 3 dl hackade jordnötter i utan det som vart över hackade jag ytterligare ett varv för att sedan rulla bollarna i. Självklart kan du rulla bollarna i typ kakao eller kokosflingor istället.

Dessa bollar blir inte speciellt söta, inte alls. Dom har mer en sträv och torr vuxensmak. Jag tycker dom är skit goda och nöjer mig med en eller två till kaffet. Är det så att du vill ha mer kaffesmak så adderar du lite mer eller starkare kaffe, vill du ha mer vaniljsmak så slänger du ner lite extra. Jag brukar aldrig följa recepten till punkt o pricka om det inte innehåller jäst eller bakpulver. Så lek med receptet och gör det som faller dig i smaken.

Vill du ha ett proffsigt recept som är nästan sockerfritt så hittar du detta, Jordnötsbollar med kolasmak hos SVT.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.