På Bordet

En simpel festmåltid

En simpel festmåltid för dig som vill slänga ihop något otroligt snabbt till en roligare middag utan att krångla till det. 

Ja denna måltid är hur simpel som helst att tillreda och kanske den perfekta måltiden nu när dom flesta hushåll börjar ladda för stora julbord hemma i köken. Här behöver du inte alls speciellt mycket ingredienser eller kunskap i köket. Vi skall helt enkelt göra en räkgryta. Och det som är roligt med denna är att du kan variera och ändra precis hur mycket du vill i den. Skulle kunna säga att detta är lite av grunden till en helt ny måltid. 

Det var min mor som började laga denna rätt när vi skulle ha större middagar hemma men ändå inte ville krångla till det. Jag har faktiskt ingen aning om rätten kommer från ett recept eller om det är något hon hittat på. 

1 kg räkor
1 burk championer
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 fp crabsticks
1 burk krossade tomater
3-4 dl grädde
1-2 tsk sambal oelk

chiliflakes ( om ni gillar lite starkare mat)

Detta räcker gott och väl till 4 personer då det serveras med ris. Men jag skulle säga att du tar det som passar dig bäst. Det är ingen rätt som blir dålig om det är mer eller mindre av en ingrediens. 

Fräs den hackade paprikan med dom pressade vitlöksklyftorna och svampen. Gillar du tomat så kan du även hacka ner en tomat i mindre bitar. Efter 2-3 min häller du i dom krossade tomaterna och låter det gotta ihop sig innan du häller i grädden.

Låt sedan grytan koka ihop ordentligt under ca 20-30 min innan du sänker värmen och låter den stå och småputtra tills ni vill äta. Minskar mängden vätska för mycket är det bara att hälla på med mera grädde. Strax innan middagen skall serveras häller du i både räkor och crabsticks. 

Vi brukar låta grytan sippra i ca en timme innan vi drar igång med riset. Sedan när riset är klart häller vi räkorna och crabsticksen. När riset sedan ångat färdigt är det dags att äta. Men hur länge ni vill att den står på spisen är helt upp till er. Det är inget som måste bli genomkokt utan det är mer för att det är bekvämt och ger mer smak.

Som sagt en väldigt simpel rätt som går att servera både till vardags och helg. Lägg till andra grönsaker om ni vill, byt ut grädden till något som passar just dig. Men det måste vara något som binder upp och gör grytan lite tjockare än soppa *skrattar*. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.