Att välja alkoholfritt.

Det är inte många dagar kvar på 2022 och många av oss är i fullgång med att planera inför årets sista dag. Kanske skall du på en glittrig middag med supé och bubbel i glasen eller så kommer du göra som mig och bara vara hemma och ta kvällens som den kommer. Oavsett vad och hur du kommer tillbringa din sista dag på året så kommer du troligen vilja skåla in 12 slaget.

På självaste nyårsafton har jag varit nykter i 4 år. Eller nej där ljög jag. 31 december 2018 drack jag faktiskt ett glas vin till middagen, det var först 1 januari 2019 som jag blev nykter. Om du följt mig sedan den dagen så vet du kanske att jag åkte in på akuten den natten. Inte pga alkoholen, för den var egentligen obefintlig i min kropp när jag väl åkte in till akuten. Än idag vet vi inte varför jag blev dålig, men dagarna som följde där så vart jag tvungen att välja bort alkoholen. Det låter mer drastiskt än vad det är. Jag såg inget behov alls av att dricka alkohol dom dagarna och bestämde mig helt enkelt för att där och då sluta med alkohol. Lider fortfarande inte av det.

Att vara nykter

Att vara nykter öppnade upp en helt ny värld när det kommer till drickandet. Idag finns det så otroligt mycket alkoholfritt att välja på både i butik, på restauranger och barer. Det skall inte vara någon konstighet att avstå alkohol. Varför göra en sån stor sak av det. Jag har vant mig med kommenteraren jag fått när jag sagt att jag inte dricker. Förstår egentligen inte varför folk skall tycka att det är så himla konstigt att välja alkoholfritt. Ingen slänger ju ur sig en spydig kommentar om du tackar nej till en cigarett bara för att du inte röker.

Jag kan inte säga att jag haft en osund relation till alkohol genom livet. Självklart finns där kvällar som jag borde slutat dricka tidigare eller mindre. Men jag har haft turen med mig hela tiden att aldrig drabbas av något allvarligt under en påverkad kväll. Och jag ser absolut inget konstigt i att min omgivning dricker alkohol runt mig idag. Så länge en person sköter sig så bryr jag mig inte. Jag tänker inte tvinga på någon alkoholfritt bara för att det är det jag dricker. Du bestämmer själv. Men du skall veta att alternativet finns.


En bonus med att dricka alkoholfritt är att du faktiskt kan dricka ett glas vin, en öl eller en drink precis när du vill på dygnet. Mannen här hemma dricker inte alkohol på vardagar så bara för att retas lite brukar jag ta mig ett glas till middagen mitt i veckan bara för att jag kan.

Kanske skulle jag ta upp det där med att skriva om alkoholfria alternativ igen. För jag skall inte sticka under stolen med att jag tycker det är sjukt kul att gå i butik och hitta nya alkoholfria alternativ.

Tips på alternativ till nyårsbubblet hittar du här.

You Might Also Like

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.