Jag har alltid älskat att baka. Som tonåring jobbade jag på konditori och det där väl egentligen där mitt riktiga arbetsliv började.
Det första jag lärde mig att baka var sockerkaka, sedan dess kan jag baka en sådan i sömnen. Något däremot jag inte gillar att baka är vetebröd. Att det kan vara så jäkla svårt. Men har jag en butik på gångavstånd som gör världens godaste kanel- och kardemummabullar så behöver jag inte baka dom själv.
När det kommer till bakning så behöver det inte vara så jäkla avancerat. Med dom lättaste ingredienserna (som du oftast har hemma redan) kan du slänga ihop små söta fina kakor. Här om dagen vart jag så himla sugen på att baka små kakor, inte för att jag var sugen på att äta dom utan mer själva bakningen. Just dessa är super enkla och du kan smaksätta dom med precis vad du vill. Ett stort plus är att dom inte alls innehåller så mycket socker. Inte alls lika mycket som andra småkakor kan innehålla vill säga.
Det som är så smidigt med just småkakor är att du kan göra degen och förvara den i frysen. När du väl är sugen så är det bara ta fram degen, skära några bitar och baka i ugnen. Mycket bättre att frysa degen än själva kakorna. Och på så sätt får du alltid nygräddade kakor. Du vet, vid oväntat besök liksom.
Recept på just dessa:
100 g smör mjölkfritt fungerar lika bra
2 dl mjöl
½ dl socker
1 äggula
Smaksättning
Smaksätter du inte degen med något som direkt sätter smak (som chokladknappar eller blomsterfrö) så tillsätt lite salt efter smak. Eller annan krydda som du vill ha på kakorna. Jag gillar när det är lite saltsmak som bryter av det söta i en kaka. Om du smaksätter med något flytande så ha lite lite mer mjöl i degen så den inte blir allt för kladdig. Men det är något du känner av när du knådar degen.
Blanda i hop alla ingredienser till en fast deg. Jag tycker det sedan är enklast att rulla ut degen direkt på ett bakplåtspapper. På så sätt får jag en jämn rulle som är enkel att få ut lika stora kakor på sedan. Dessutom har du redan underlaget till plåten klar och du behöver inte tänka på det något mera.
När du fått en fin rulle så lägger du in den i kylen i minst en timme. Eller frysen i ca 30min om du har bråttom. Degen kan som sagt förvaras i både kyl och frys under en längre tid. Oftast gör jag klart rullen och sedan får den ligga i kylen över natten om jag vet att jag behöver göra mig kakorna snart. Annars åker degen in i frysen.
Sätt ugnen på 175grader. Skär ut kakor som är ca 1 cm tjocka. Placera inte kakorna för tätt på plåten då dom smälter ut under gräddningen. Sätt in dom i mitten av ugnen och låt dom gräddas i ca 10 min. Håll koll för det kan få sjukt snabbt ibland.
Lycka till!