Årets mörkaste månader

Årets mörkaste månader är som sagt här och idag tänker jag tjata om ett ämne som står mig varmt just nu. Eller egentligen står det mig upp till öronen om jag ska vara ärlig. Jag verkligen tydligen vara en av den där lilla procentdelen som ej kan upp ta denna vitamin ordentligt.

D vitamin är en viktig vitamin för kroppen, så det är viktigt att förse sig med den under månaderna som solen inte skiner på oss. Att ha brist på denna vitamin är inte bra för skelettet, muskelfunktionen eller immunförsvaret. Men vi behöver även passa oss så vi inte överdoserar då det absolut inte är hälsosamt, dock är den risken väldigt liten. Vegetarianer och veganer bör absolut se över sitt tillskott på d vitamin då de livsmedel som hjälper kroppen att förse med vitaminet är bla fet fisk, ägg och mejeriprodukter.

Det sägs att det är väldigt ovanligt med allvarlig brist men jag tror faktiskt inte att jag håller med där. Jag har sedan nästan 3 år tillbaka gått på receptbelagd vitaminkur utan att ta mig upp till “rekommenderad nivå”. Alla tar upp dess vitaminer olika så bara för att det fungerar bra för din vän så behöver inte din kropp ta upp det du behöver på samma sätt. Är du det minsta orolig eller fundersam så tycker jag absolut att du skall kontakta din läkare. Det är så lätt att få reda på om du har brist eller inte.

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om just D vitamin. Kan d-vitamin påverka din kropp och Varför är d-vitamin viktigt.

You Might Also Like

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.